Antoni Serrà Campins, Antoni Torrens, Felip Munar, Francesc Massip, Francesc Vallcaneras i Jaume, Gabriel Genovart, Gabriel Llompart, Jaume Mascaró Pons, Joan Soler i Amigó, Lina Sansano Costa, y Pau Tomàs Ramis
L’esplendor de la festa
Màgia i misteri de les festes antigues
Colección: Arxiu de tradicions populars 48
Páginas: 225
Formato: 21 x 30 cm
Encuadernación: Rústica
ISBN: 978-84-9716-551-8
Año aparición: 2.008
Precio sin IVA: 17,31€
Precio con IVA: 18,00€
Des del calendari de festes de cap a cap d’any fins als glosats i cançons, les danses rituals i els balls, la religiositat de les celebracions o la teatralització de la festa, els treballs aplegats en aquest volum estudien amb gran amplitud els aspectes fonamentals de les festes populars a les illes Balears i presenten, així, un document de gran abast històric i cultural que d’ara endavant serà de consulta obligada per a conèixer en profunditat el món ancestral i alhora viu, en tot cas riquíssim, de les festes populars de les Illes.
La festa és música i moviment; també àpats col·lectius i begudes característiques; ball i dansa, i músiques; i personatges amb qui compartir la part espiritual de la celebració. És l’espai on coincideixen anhels i sentiments contraposats, perquè es tracta d’un ventall complex de possibilitats fetes acte. Per aquest motiu la festa no pot ésser mai ni exclusivament horitzontal ni vertical, sinó d’anades i vingudes, de contradiccions fins i tot, perquè ressorgeixen opcions que mai no ens hauríem imaginat. En cada moment som capaços de retrobar noves accepcions encara que es tracti d’un esdeveniment centenari, ja que la festa és creació.
El present volum recull el conjunt de conferències que es varen fer a Palma de Mallorca acompanyant l’exposició “L’esplendor de la festa. Màgia i misteri de les festes antigues”, presentada l’any 2006 a la Llonja de Palma. Aquests articles cobreixen la major part d’esdeveniments, circumstàncies, celebracions, tradicions i iniciatives populars que constitueixen el món de la festa a les illes Balears, sobretot a Mallorca.
El calendari de festes de cap a cap d’any, amb l’espai i el temps que la història i els costums li han atorgat; la religiositat de les celebracions; la teatralització de la festa, amb les representacions que s’hi han anat incorporant; les danses rituals i els balls; sant Antoni, una de les celebracions més viscudes i sentides de Mallorca; els glosats i les cançons que han conformat espais del temps de festa; el món geganter i els seu reviscolament en els pobles de Mallorca; però també una ullada a les celebracions i els costums festius de Menorca i d’Eivissa: aquests són alguns dels aspectes de la festa que s’estudien en aquest recull, que sens dubte restarà com un referent històric i un document de consulta ineludible per a tothom qui vulgui conèixer a fons el fenomen de la festa popular a les illes Balears.